Sunday, November 22, 2009

Di Kala Subuh

"Assolatu khairun minan naum..." Lunak dan merdu kedengaran Bilal melaungkan azan. Sayang seribu kali sayang, ramai lagi di kalangan umat Islam yang masih terlelap,lemah dan tak berdaya mengangkat kelopak mata, membuang selimut nipis mereka.

Dibuai mimpi indah bersama puteri raja, berlari-lari anak mengelilingi taman bunga. Pakaiannya bertatah intan permata...Aduhai manusia, kau hanya berteman syaitan durjana, memperindahkan dunia walau hanya sementara, di dalam tidur seketika.

Setengah manusia bangkit kerana terdengar azan dari masjid. Namun, seusai azan, mereka menyambung kembali kerja-kerja menarik selimut. Mereka itu sensitif pada bunyi, tetapi tidak menggunakan kelebihan yang Allah berikan untuk terus bangkit merungkai ikatan syaitan dengan doa, wuduk, dan solat sunat.

Ada juga manusia tidak tidur... menonton filem, melihat perlawanan dengan melepak bersama rakan. (Pelik dan hairan) tatkala azan berkumandang, mulut terbuka luas menguap keletihan, mencari tempat peraduan.

Bagi mereka yang beriman, takut kepada azab Tuhan. Bangun, mandi bersihkan badan. Berwuduk tanda persediaan. Melangkah tegap ke tempat azan dikumandangkan. Jauh atau dekat tidak menjadi alasan.

Marilah kawan marilah rakan, saf yang kosong selama ini kita penuhkan. Kita sujud menghadap Tuhan yang maha Penyayang. Kita sujud mengharap rahmat dan keampunan. Janganlah dipersiakan amalan pertama yang akan disoal. Janganlah diremehkan amalan yang diambil terus dari Tuhan tanpa perantaraan.

0 komentar:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template