Sunday, January 25, 2009

Muharam

Assalamualaikum para pembaca. kebanyakan kita pada hari ini tidak kisah dan tak mahu ambil peduli pun pasal bulan-bulan islam. kalau ditanya mungkin seglintir saja yang tahu hari ini berapa hari bulan dalam kalender hijrah.
Mungkin juga generasi kini kurang didedahkan dengan perhitungan kalender itu. di sini saya ingin berkongsi sedikit peristiwa yang berlaku di bulan Muharam disebabkan kita kini berada di penghujung Muharam.

Bermula dengan hari pertama di bulan Muharam Nabi Adam bertaubat kepada Allah. Nabi Idris pula diangkat oleh Allah ke langit di hari kedua.
Hari ketiga Nabi Nuh telah diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah 6 bulan bumi ditenggelamkan.
Di hari keempat hingga hingga hari kesembilan masing-masing dengan peristiwa Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya dan Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan Nun setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Begitu juga dengan peristiwa Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun telah terjadi di bulan Muharam. Selain itu kesalahan Nabi Daud diampuni Allah dan nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar semuanya terjadi di bulan ini.
Bulan Muharam juga ialah bulan dimana hari pertama Allah menciptakan alam, hari pertama Allah menurunkan rahmat, hari pertama Allah menurunkan hujan, Allah menjadikan 'Arasy, Allah menjadikan Luh Mahfuz, Allah menjadikan alam, Allah menjadikan Malaikat Jibril, dan Nabi Isa diangkat ke langit juga di bulan yang mulia ini.
Begitulah sedikit sebanyak peristiwa yang berlaku di bulan yang pertama dalam kiraan kalender hijrah

0 komentar:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template