Tuesday, March 3, 2009

Kenanganku SRIBU

Pagi itu lebih kurang pukul 8, suasana tepi lebuhraya dari Butterworth ke Alor setar sungguh nyaman. Pokok-pokok sikitpun tidak bergoyang menandakan hempasan bayu tidak mengancam. Aku membonceng sahabatku dengan Yamaha merah 135LC menuju ke Alor setar.“Ustaz, Atiqah menangis, Yahya buat…”, Yusazana memberitahuku. Aku toleh ke belakang, kelihatan Atiqah sedang menekup mukanya dengan tudung. Esakan perlahan daripada Atiqah bagaikan memanggilku untuk dipujuk.

Peserta kem yang lain masih seronok mencuba permainan gayut tali ala latihan tentera, riuh bersama fasi-fasi dan ustaz. Hanya Hafizuddin dan ustaz Zainon saja yang berada di atas pokok Rambai. Aku dan beberapa peserta lain berada dibawah pokok itu menunggu buah yang dihulurkan Hafizuddin.

“Panggil Yahya ke sini” suruhku kepada Yusazana dan Aina Najah. “Apa yang anta buat kat Atiqah ha, cepat minta maaf, anta baru darjah 2 tapi dah nak jadi samseng ek, memang nak kena dengan ustaz ni”. Gertakku kepada Yahya yang sememangnya aku mengerti perangainya itu. Yahya memang terkenal di kalangan ustaz-ustaz Sekolah Rendah Bahrul Ulum (SRIBU) dengan kenakalannya.

Motor yang ku tunggangi bersama Firdaus memecut laju bila pemegang sebelah kanan dipulas lebih banyak. Meter menunjukkan angka 100. Angin kuat mula terasa menolak muka, tambahan pula helmet yang ku pakai tiada cermin penghadang muka…Aku cuba mengingati peristiwa di Sribu selama aku berkhidmad menyumbang tenaga di sekolah itu.Memori SMART CAMP terlintas di kepala. “Ustaz ni memang suka manjakan abang ana”. Hudaimatul Uzma mencelah ketika abangnya, Muaz memberikanku alamat rumahnya “Anti pun sama je, manja dengan ustaz”. Pelajar tahun satu SRIBU itu sememangnya mesra denganku.

Aku terus dibuai memori bersama pelajar SRIBU. Muka Ahmad Akmal, pelajar tahun 2 Ali terbayang di ingatanku, aku teringat sepotong hadis yang diajarkannya bersama dengan matannya sekali…”orang mukmin yang sempurna imannya ialah orang yang baik akhlaknya.” (hadis riwayat Ahmad). Terima kasih tak terhingga kepada Ahmad Akmal kerana mengajarkanku sepotong hadis nabi.

“…Huray !!” bunyi sorakan daripada kelas 2 Osman sebaik melihat aku melangkah masuk pintu kelasnya. “Hari ini ustaz ganti ustazah Baizura, ustaz tak nak mengajar sebab masa ada 15 minit je lagi, harap antum semua diam dan buat kerja sendiri…”Aku mengambil kerusi dan duduk di sudut tepi kelas, aku berbual-bual dengan Syamila, Fatin Nadiah, Irsyad, dan Aina Abd Halim, adik kepada Aisyah. “Ustaz, boleh ana urut belakang ustaz?” pinta Khadijah. Orang mengantuk disorong bantal, alhamdulillah…Sambil berborak aku meminta Irsyad, pelajar tahun 2 Osman yang berketurunan Pakistan supaya mengajar bahasa Ughdu kepadaku. Aku belajar bilangan dalam bahasa Ughdu, daripada 1 hinggalah angka sepuluh. Aku sebut satu-satu “egh, tho, tiin, chag, punch, cher, sit, arg, noun, das...”.

Aku teringat kepada sebuah sajak yang kutulis ketika SRIBU telah lekang daripada pelajar dan guru-guru. Sajak itu ditulis supaya kenangan bersama tidak dilupakan. Sajak yang bertajuk KENANGAN itu kutampal di dinding asrama B, asrama di bawah jagaan aku dan ustaz Khairuddin atau ustaz Din Pakistan. Terlintas di fikiranku untuk menampal sajak itu di dinding kantin supaya dapat dibaca oleh semua pelajar SRIBU.

Kursus bekam yang ku sertai di Alor Setar telah selesai pada pukul 5.30 petang. Selepas solat asar berjemaah bersama Firdaus dan abang Musafri, aku bertolak balik ke SRIBU. Banyak input yang aku dapat daripada kursus itu.Kami tiba di SRIBU pada pukul 7.15 malam selepas 1 jam lebih di atas motor. Aku bergegas ke asrama untuk menyalin sajak yang telah kutulis itu. Pen dan kertas dicapai, lalu kutulis…

KENANGAN…
Buat adik-adikku pelajar SRIBU
Belajarlah bersungguh-sungguh
Julangkan nama sekolah, ibu, dan ayah

Ingatlah antum semua…
Pelajar islam, pelajar agama
Solat jangan ditinggalkan
Taatlah pada perintah Allah
Tinggalkan apa yang dilarang
Jadikanlah nabi sebagai contoh teladan

Selama kita bersama…
Biarlah jadi kenangan
Memori yang berpanjangan
Walau sekali jangan dilupakan
Apa yang baik jadikanlah teladan
Yang buruk pula kita jadikan sempadan

Yang ditibai dan dirotan
Harap antum maafkan…
Bukan tanda benci
Tapi tanda sayang
Ingin jauhkan syaitan bersarang
Di dalam hati adik-adikku sayang

Semoga perpisahan ini dirahmati
Moga Allah berikan peluang
Untuk kita bertemu lagi
Di dunia yang fana ini
Atau di syurga yang menanti
InsyaAllah…

Selepas selesai kutulis, cepat-cepat kutampalkan pada dinding kantin. Aku tak tahu sama ada mereka sempat baca atau tidak. Hanya pada Allah aku mohon agar sajak yang ku tampal terjaga daripada ancaman luar.

Ya Allah, aku mohon padamu, pimpinlah kami pada ketaatan dalam beribadah kepadamu. Pertemukanlah kami di waktu yang lain andai kami terpisah, ikatkanlah hati-hati kami dalam memperjuangkan agamaMu. Sampaikan hajat kami untuk syahid pada jalanMu ya Allah. Kau lapangkanlah hati-hati kami, kau mudahkanlah urusan kami…

0 komentar:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template